Mamografija

 

mamograf tdc diagnostika

 

Mamografija

Mamografija je neinvazivna dijagnostička metoda snimanja dojki kojom se dobija slika pomoću rendgenskih (X) zraka na aparatu koji se zove mamograf, a u cilju ranog otkrivanja promena u dojkama kalcifikacije .

Mamografija je najadekvatnija dijagnostička metoda  za otkrivanje malignih tumora dojke minimalnih dimenzija.

To je bezbolna neškodljiva rendgenska tehnika kojom se dobija jasna slika o unutrašnjosti dojke. Dozu zračenja koju pacijent primi prilkom ovog snimanja jednaka je količini zračenja koja se apsorbuje za vreme jednog prekookeanskog leta ili jednog snimanja pluća, te je strah od zračenja neopravdan.

Pozicioniranje

Standardno pozicioniranje u mamografskoj dijagnostici izvodi se u dve projekcije (CC i MLO) na aparatu, mamografu, koji izvodi radiološki tehničar gde je dojka postavljena između dve ploče kako bi se pažljivom kompresijom napravili snimci u dve ravni te projekcije.

CC i MLO projekcija se međusobno dopunjavaju i zajedno prikazuju celokupni volumen tkiva dojke.

Kada se radi mamografija

Mamografija se radi posle 40-e godine. To ne znači da kod žena koje su znatno mlađe, a kod kojih se otkriju promene koje su sumnjive, a zahtevaju mamografski pregled odradi mamografija.

Kod žena preko četrdeset godina mamografija se radi na svaku drugu godinu, a kod žena koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu (ako je neko u porodici imao karcinom dojke), takva snimanja se sprovode na godinu do godinu ipo dana.

Žene koje su u ciklusu rade mamografiju od 5  do 10-og dana ciklusa.

Važno je da se pre snimanja ne koristi dezodorans, parfem, mleko za telo, talk.

Kontinuiniranim ranim pregledom može da se otkrije promena na vreme.

MAMEX je proveren i pouzdan aprat, koji sa dve snage pritiska i automatskim opuštanjem nakon završetka snimanja omogućava nežan pregled koji traje najviše 10 sekundi. Pruža veliku preciznost i snimke u digitalnom formatu.

Online zakazivanje: office@topdiagnostic.rs

Top diagnostic centar partneri: